De VvE sleutelkluis, handig en kostenbesparend
Voor reparaties of calamiteiten in de gemeenschappelijke ruimtes regelt het bestuur van de VvE of de technische commissie dat een aannemer toegang krijgt. Soms komt het voor dat de leverancier/aannemer voor een dichte deur staat. Dit zorgt voor vertraging en kan voor extra kosten zorgen. Om dit te voorkomen, kun je gebruik maken van een sleutelkluis.
Hoe werkt de sleutelkluis?
Als een leverancier werkzaamheden moet uitvoeren voor de VvE, is er vaak een sleutel nodig om het gebouw binnen te komen. De sleutel kan in de sleutelkluis worden geplaatst, zodat de aannemer eenvoudig toegang krijgt tot de gemeenschappelijke ruimtes of het dak bij reparaties of calamiteiten. Goed om te weten is dat de leverancier alleen met toestemming van de Alliantie VvE Diensten toegang krijgt tot de sleutel op locatie via de code. De code van de sleutelkluis is op te vragen bij de beheerder.
Hoe vraag je als VvE de sleutelkluis aan?
Zowel eigenaren als het bestuur kunnen tijdens de algemene ledenvergadering een voorstel doen voor het plaatsen van een sleutelkluis. Omdat de sleutelkluis zich bevindt in een gemeenschappelijk deel van het complex, is toestemming van de vergadering vereist voordat deze kan worden geplaatst. Na toestemming kan de VvE coördinator namens het bestuur een opdracht plaatsen bij Vos IJzerhandel.
Wat kost het plaatsen van de sleutelkuis?
De prijs van de sleutelkluis hangt af van de locatie en het materiaal waarin deze wordt vastgezet. Zo is het plaatsen van een sleutelkluis in beton duurder dan in steen. De kosten voor een sleutelkluis zijn ongeveer € 600. Over het algemeen worden de sleutelkluizen in steen geplaatst.
Welke sleutelkluis wordt geplaatst?
De keuze is gevallen op de extra robuuste, SKG** gecertificeerde inbouw sleutelbuis van RVS met een instelbare code. Eenvoudig en comfortabel te openen met behulp van uitklapbare handgreep, waarbij de 4-cijferige code na opening automatisch naar een neutrale stand springt zoals op de foto zichtbaar is. Wel zo veilig. De geplaatste sleutelkluizen kunnen netjes weggewerkt worden in het pand, waardoor het esthetisch geen belemmering meer vormt.
De voordelen van de sleutelkluis
Een aannemer heeft, indien noodzakelijk, 24/7 toegang.
Bij werkzaamheden in de algemene ruimte hoeft een eigenaar niet thuis te blijven.
Opdrachten kunnen snel worden uitgevoerd. Zo gaat er geen kostbare tijd verloren.
De sleutelkluis is veilig doordat er gebruik wordt gemaakt van een toegangscode.
De sleutelkluis is SKG** gecertificeerd.
De sleutelkluis wordt geplaatst in steen of beton waardoor deze vandalisme-proof is.
Veelgestelde vragen
Hoe veilig is de sleutelkluis?
Hoe graag we het ook willen, een onbreekbare sleutelkluis bestaat niet. De meest veilige en werende sleutelkluizen herken je aan het SKG-veiligheidskeurmerk. Dit keurmerk geeft aan dat het inbraak werend is en inbrekers minimaal 3 minuten druk bezighoudt met het openbreken ervan. Vaak wordt verdacht gedrag al snel opgemerkt en gemeld door buurtbewoners.
Wie kunnen allemaal gebruik maken van de sleutelkluis?
Als er een calamiteit is kan de sleutel in de kluis geplaatst worden. Ook kan er standaard voor gekozen worden om een reservesleutel in de kluis te leggen, zodat toegang tot de openbare delen voor leveranciers of aannemers snel en eenvoudig is. Afspraken hierover kun je samen met je VvE coördinator maken.
Heeft het altijd zin om een sleutelkluis te plaatsen?
Het is niet in alle gevallen handig een sleutelkluis te plaatsen. Bespreek daarom tijdens de vergadering of dit tot de mogelijkheden behoort en laat de vergadering hierover beslissen.
Hoe komt de leverancier aan de code van de sleutelkluis?
Alleen als er een opdracht is verstrekt door/namens het bestuur, kan de VvE-coördinator toestemming geven dat de leverancier de code ontvangt.
Kan een sleutelkluis ook zonder vergaderbesluit worden geplaatst?
Nee, dat is helaas niet mogelijk omdat de sleutelkluis wordt geplaatst in de algemene ruimte waar de Vereniging van Eigenaren samen over gaat. Daarom is het belangrijk om dit te bespreken tijdens de jaarlijkse algemene ledenvergadering (ALV).